Meny

Motstånd när du sätter gränser

Träfigurer som symboliserar ett familjesystem i balans

Motstånd när du sätter gränser – vad det egentligen handlar om

Motstånd när du sätter gränser är vanligt – och helt naturligt. Att börja säga nej och stå upp för dig själv kan kännas frigörande, men också svårt. Det gäller inte bara dig – även din omgivning reagerar när du förändrar dynamiken i er relation. Plötsligt måste andra förhålla sig till en ny version av dig och er relation. Och det väcker ofta motstånd.

Din utveckling rubbar balansen – som en mobil i rörelse

Tänk dig en mobil – inte en telefon, utan en sådan som hänger från taket med olika delar i perfekt balans. Varje del rör sig fritt, men hålls samtidigt på plats av hur de andra hänger. Det är ett känsligt system. Rör du vid en enda del, börjar hela mobilen svaja.

Motstånd när du sätter gränser

Många relationer och familjesystem reagerar på samma sätt: när du börjar säga nej, sätta gränser eller uttrycka nya behov, rubbar du balansen – som om du satte mobilen i gungning.

Motstånd när du sätter gränser

Om någon i mobilen väljer att inte längre delta på de villkor som har varit, kommer mobilen att hänga snett och de kvarvarande personerna kommer att känna sig obekväma. Istället för att tänka på att lämna mobilen (det dysfunktionella systemet) kommer de att försöka få tillbaka personen som har lämnat för att återställa balansen och få mobilen att hänga rakt igen.

Detta sker ofta omedvetet. Men det kan ändå kännas obekvämt – både för dig och för dem.

Därför är det helt naturligt att du möter motstånd när du börjar göra annorlunda. Det betyder inte att du gör fel. Det betyder bara att du har börjat utmana ett system som många levt i länge och som har börjat kännas bekant. Och just där – mitt i skavet – finns möjligheten till verklig förändring.

Motstånd när du sätter gränser handlar om andras ansvar

Många som börjar sätta gränser berättar om samma sak: att andra blir arga, ledsna eller börjar anklaga dem. Det kan vara smärtsamt. Särskilt om du är van vid att vara den som håller ihop allt. Men kom ihåg: din gräns blottlägger det ansvar någon annan undvikit. Plötsligt måste de ta ansvar för sin del – och det är inte alltid uppskattat i början.

Det du gör påverkar mer än du tror

Din förändring väcker det inte bara reaktioner – det väcker också frågor hos andra. Kanske blir de nyfikna, inspirerade eller till och med avundsjuka. Det är inget ovanligt. Din utveckling kan fungera som en spegel som visar andra vad de själva undvikit att se.

Motstånd när du sätter gränser kräver mod att stå kvar

Att stå kvar i din förändring, även när andra gungar, kräver styrka. Men det är precis där det sker något viktigt. Du bygger inte bara nya mönster i dig själv – du visar också att det är möjligt att leva annorlunda.

Du kan vara en förebild och förändringsagent, även om det skaver först. För när du börjar sätta gränser som är sunda för dig, finns det en chans att andra också börjar titta på sina.

I Gränslabbet får du verktyg, träning och stöd för att sätta gränser som håller – även när andra reagerar. Du kommer att utveckla din självtillit, kommunikation och dina relationsmönster så att du kan förändras utan att tappa dig själv.

Läs mer om Gränslabbet och anmäl dig här.

Häng med mig på Instagram