Meny

Återhämtning från people pleasing- 5 märkliga (men vanliga) faser

Kvinna som tittar ut genom fönstret och ser fundersam ut – symboliserar återhämtning från people pleasing

Återhämtning från people pleasing kan kännas förvirrande. Till en början kan återhämtning från people-pleasing kännas förvirrande. Du börjar säga nej, sätta gränser, lyssna in dina egna behov. Du tror att det ska bli enklare. Lättare. Friare.

Men så händer något annat.

Först blir du irriterad på folk.
Sedan vill du dra dig undan.
Efter ett tag känns dina gränser inte längre sunda – de känns hårda.
Och till sist kanske någon säger: ”Du har faktiskt blivit ganska svår att ha att göra med.”

Då börjar du undra:
Har jag gjort allt det här fel?

Och du är inte ensam. Jag har coachat hundratals personer i att ta sig igenom just det här – att bryta gamla mönster och bygga gränser som håller.

Det är inte du som har tappat det.
Med andra ord: Det du går igenom är normalt.

Fem vanliga faser i återhämtningen

1. Pendelsvingen

Du går från att ge för mycket – till att inte vilja ge någonting alls. Från att alltid säga ja – till att inte ens vilja förklara ett nej. Det är inte konstigt. Du skyddar dig.

🔔 Varning:
Samtidigt kan behovet av att skydda sig skapa avstånd i nära relationer – särskilt om du slår igen dörren till alla kompromisser. Därför bygger hälsosamma relationer på ömsesidighet och utrymme för bådas behov.

Läs mer om hur du sätter gränser i sunda relationer här.

2. Eremitfasen

När du har börjat sätta gränser, vill du kanske bara vara ifred. Vila. Slippa människors åsikter, behov och reaktioner. Till en början kan det vara läkande – men om det pågår för länge riskerar det att glida över i isolering.

🔔 Varning:
Även om det kan kännas tryggt att dra sig undan, är vi gjorda för kontakt. Istället för att stänga ute andra helt, kan målet vara att bli så grundad i dig själv att du väljer relationer som bygger på ömsesidighet.

3. ”Varför irriterar alla mig?”-fasen

Så småningom börjar allt skava. Kommentarer, röster, beteenden. Du blir lättretlig – och det känns obekvämt. Men i själva verket är det ofta ett tecken på att du börjar känna igen dina behov.

🔔 Varning:
Att något stör dig betyder inte att det är fel på andra. Istället för att dra slutsatsen att du måste skydda dig från allt, kan du utforska vad reaktionen försöker visa dig.

4. ”Är det jag som är problemet?”-effekten

NÄR du får höra från flera håll att det är du som är problemet – bara för att du börjat sätta gränser – börjar du kanske undra: Är jag för känslig? Gör jag allt det här fel?

Du har varit den smidiga, lugna i familjen, vänkretsen eller på jobbet. Men plötsligt, när du börjar stå upp för dig själv och prata om det ingen tidigare vågat röra – blir du syndabocken.

🔔 Varning:
Kom ihåg att förändring rubbar andras balans. Därför handlar deras reaktioner ofta om dem – inte om att du gör fel.

Läs mer om vad som händer i dina relationer här.

5. ”Jag vill ändra allt i mitt liv”

Till slut kanske du märker att det liv du kämpade för inte längre passar dig. Du har styrts av yttre bekräftelse – men nu börjar du känna efter vad du vill. Detta kan leda till att du ifrågasätter dina relationer, din karriär eller livsstil.

🔔 Varning:
Även om du vill kasta om allt, behöver inte allt rivas. Istället kan små, inre justeringar göra stor skillnad.

Återhämtning från people-pleasing – du gör inte fel, du gör något nytt

Sammantaget visar de här faserna att du håller på att ta mer plats i ditt liv.Inte för att du gör fel – utan för att du gör något nytt. Samtidigt kan det, utan riktning, vara svårt att avgöra vad som faktiskt för dig vidare – och vad som riskerar att skapa mer avstånd än närhet.

Just därför tränar vi på det i Gränslabbet.

Vill du lära dig att sätta gränser som håller – utan att stänga ute andra?

Hos oss i Gränslabbet bygger du gränser som skyddar utan att isolera. Dessutom får du:

✅ 23 lektioner
✅ Över 50 övningar
✅ Verktyg för självtillit, kommunikation, känsloreglering och relationsdynamik

👉 Läs mer och gå med här.

Häng med mig på Instagram